Vejledning til
Lav en radioreportage
Eleverne laver en radioreportage over en begivenhed, som de enten tager ud til eller lever sig ind i. De researcher først på begivenheden og laver så en livespeak og finder/optager atmosfærelyde. Derpå redigerer de råmaterialet sammen til en velfungerende helhed.
Målsætning
- At arbejde med radioreportagen som genre.
- At researche på en begivenhed.
- At interviewe andre mennesker og redigere interviews.
- At anvende lydens virkemidler - såsom speak og atmosfærelyd - og få forståelse for deres funktion og karakteristika.
- At arbejde med lyd i flere lag og forstå de forskellige lydspors indvirkning på hinanden i det færdige mix.
- At skabe et samlet lydbillede, der fungerer.
- At få erfaring med et lydredigeringsprogram såsom Soundation (Skoletube) eller Audacity.
LIDT OM REPORTAGEGENREN
En reportage er typisk et referat af en begivenhed. Journalisten er lytterens repræsentant på stedet. Journalisten meddeler sine iagttagelser videre til lytteren og stiller nysgerrige spørgsmål, der er med til at kaste lys over begivenheden.
Journalisten siger IKKE, hvad han eller hun mener om begivenheden, men beretter blot, hvad der foregår.
FORUDSÆTNINGER
Hvis I har SkoleTube, så brug Soundation. Ellers hent og installer gratisprogrammet Audacity. Vi guider i brugen af begge.
Som underviser er det en fordel, hvis man selv har prøvet at lave et program i Soundation eller Audacity, således at man har en god føling med, hvordan man bedst kan vejlede i forhold til at få lydlagene til at passe sammen.
Aktiviteten kan både bruges til at producere radioreportager over begivenheder, hvor eleverne selv skal ud og rapportere fra omverdenen, og begivenheder (fx historiske eller på steder uden for rækkevidde), hvor eleverne må researche og forestille sig situationen, der dækkes, og de personer, der medvirker (og som eleverne selv spiller).
Varigheden af aktiviteten afhænger meget af, om eleverne skal ud og rapportere, eller om de kan lave det hele foran computeren. Gruppestørrelsen afhænger også heraf. Hvis der er personer, der skal spilles, skal gruppen være større.
En ud-af-huset-reportage kan laves af 1-2 elever. Hvis det er et par, kan de evt. interviewe hinanden om deres iagttagelser på stedet - det er en helt valid form, som kan være lettere at udføre og endda tilføre reportagen dynamik (en elev kan evt. raportere, hvad der ses, mens den anden raporterer, hvad der høres).
Kompetencekrav
Brugerne skal kunne:
- Kunne optage lyd med en smartphone og overføre optagelserne til en computer.
- Være i stand til at downloade, gemme og finde ting på en computer.
- Lære at bruge et simpelt lydredigeringsprogram.
- Arbejde selvstændigt i grupper og evt. kunne færdes selvstændigt uden for skolen.
- Installere et program, hvis der arbejdes med Audacity